Waarom is PFAS en PFOA-vrij koken zo belangrijk en wat is het eigenlijk? In jouw keuken wil je het liefst lekker, maar ook gezond koken. Dat heeft niet altijd te maken met de ingrediënten die je gebruikt. Ook koken met pannen die vrij zijn van giftige stoffen is belangrijk. Waar staan deze afkortingen voor en wat betekent PFAS en PFOA-vrij koken?
PFAS en PFOA in jouw pannenset?
PFAS is een verzamelnaam voor synthetische chemicaliën. Zoals poly- en perfluorkoolstoffen. Deze chemicaliën worden gebruikt om voorwerpen bestand te maken tegen water, olie en vuil. Zoals bijvoorbeeld de anti-aanbakpannen die je misschien gebruikt.
PFAS chemicaliën zijn moeilijk afbreekbaar. Een onderzoek heeft aangetoond dat het wel tot 800 jaar kan duren voordat sommige chemische bestanddelen volledig zijn afgebroken.
PFOA staat voor perfluoroctaanzuur. Het bestaat uit geperfluoreerd carboxylzuur en fluorsurfactant. Ook deze schadelijke stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van huishoudelijk gerei. Zoals pannensets, anti-aanbak kookgerei en ovenschalen. Eerder vond je PFOA vooral terug in non-stick pannen die waren voorzien van een teflon coating.
Waarom koken met een pannenset die vrij is van PFAS en PFOA belangrijk is
PFAS en PFOA-vrij koken is belangrijk. Zeker als je het milieu, jouw gezond én die van anderen een warm hart toedraagt. Beide stoffen zijn schadelijk voor onze leefomgeving en gezondheid. Tijdens het productieproces kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terechtkomen. Dat betekent dat de stoffen zich dus ook in onze voedselketen bevinden.
Denk maar aan de vis, vlees, fruit, groenten en zelfs het water uit de kraan. Er kunnen ook giftige dampen vrijkomen wanneer een pan met een traditionele antiaanbaklaag oververhit raakt. De stoffen vullen ons huis waarna we ze inademen. Als je kookt met een pan die niet PFAS en PFOA-vrij is, krijg je dagelijks een flinke hoeveelheid schadelijke stoffen binnen.
Sterker nog, een onderzoek wijst uit dat er tijdens het koken met deze pannen ontzettend veel schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Deze sets mag je bijvoorbeeld niet gebruiken om op hoge temperaturen te koken. Dit is niet alleen omdat de hoge temperaturen de coating beschadigen, maar ook omdat het anti-aanbak oppervlak giftige dampen afgeeft tijdens de verhitting. De pancoating wordt afgebroken waardoor er chemicaliën vrijkomen.
Gezondheidsrisico's
Maar, zelfs als je voorzichtig bent met deze pannen en nooit op hoge temperaturen kookt, heb je waarschijnlijk al PFOA binnengekregen. Gebruik je nog steeds een pannenset die gemaakt is met één van deze chemicaliën? Vervang deze dan zo snel mogelijk voor een veilig en PFOA-vrij alternatief. Een hoge concentratie veroorzaakt gezondheidsproblemen.
Een studie heeft aangetoond dat je in dit geval meer risico loopt op een verzwakt immuunsysteem, hormonale onbalans, een verhoogd cholesterol, kanker en hart- en vaatziekten. Een gezonde levensstijl begint dus ook met PFAS en PFOA-vrij koken.
Met welke pannen kun je wel veilig en verantwoord koken?
Een keuken is niet compleet zonder een goede non-stick pan of braadpan. Gelukkig bestaan er ook kwalitatieve pannen met een 3-laagse anti-aanbaklaag zonder PFAS of PFOA. Dat geldt natuurlijk ook voor het keukengerei dat je gebruikt. Zoals vleestangen, spatels en lepels met een coating. Als je verantwoord wilt koken in pannen zonder een schadelijke coating of anti-aanbaklaag, dan hoef je niet in te leveren op design. De CookingTotem is daar een mooi voorbeeld van. Een 5-delige stapelbare pannenset met een veilige anti-aanbaklaag waarmee je stijlvol én PFAS en PFOA-vrij kunt koken op elke warmtebron.