Hoe zorg je ervoor dat non-stick pannen langer meegaan?

How do you make non-sick pans last longer?

Wil je dat jouw non-stick pannen langer meegaan? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Door jouw pannen op de juiste manier te reinigen en te gebruiken, zorg je ervoor dat je nog langer kook plezier beleeft met jouw pannenset. 

5 tips! Zo geef je non-stick pannen een langer leven in jouw keuken

Als je een mooie pannenset hebt gekocht wil je daar zuinig op zijn. Dat doe je door de non-stick pannen goed te onderhouden en te verzorgen. Bijvoorbeeld door de pannen na elk gebruik in te vetten en met de hand af te wassen. De vaatwasser kun je dus beter vermijden. 

Dat geldt ook voor het verhitten van een lege non-stick pan op hoog vuur. Ook het gebruik van rvs keukengerei wordt afgeraden. Met deze adviezen gaan jouw pannen nog langer mee én breng je jouw kookkunsten naar een hoger niveau. Hoe? Wij geven je 5 tips.

1. De pannen invetten na gebruik

Non-stick pannen zijn voorzien van een speciale coating. Heb je nieuwe pannen gekocht? Was deze dan met de hand af. Dat kun je het beste doen met een vriendelijk afwasmiddel en lauwwarm water. Droog de pan goed af. Doe een beetje olie op een keukenpapiertje en wrijf de binnenzijde van de pan hiermee in. Dat doe je bij een eerste gebruik, maar ook na elk ander gebruik in de keuken. Zo blijven jouw non-stick pannen nog langer mooi. 

2. Stop non-stick pannen niet in de afwasmachine

De meeste fabrikanten claimen dat non-stick pannen geschikt zijn voor de vaatwasser. Toch zijn het hete water en de agressieve schoonmaakmiddelen niet bevorderlijk voor de levensduur van jouw pannen. De coating van een non-stick pan kan hierdoor flink beschadigd raken. Was de pannen dus bij voorkeur af met de hand. Gebruik daarvoor het liefst een zachte spons of een zachte borstel. Ook is het verstandig om géén agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. Ook deze producten kunnen het oppervlak beschadigen. 

3. Houd een hete pan niet onder de waterkraan

Houd een hete pan die net is gebruikt niet onder de waterkraan. Zo veroorzaak je een plotselinge temperatuurschommeling. Dit veroorzaakt veel spanning in de pan. Door de te snelle afkoeling, kan de anti-aanbaklaag beschadigt raken en de pan vervormen. Laat een hete pan dus altijd eerst afkoelen voordat je deze in water dompelt of afwast met de hand.

4. Gebruik géén scherp keukengerei in combinatie met non-stick pannen

Gebruik géén scherpe voorwerpen of keukengerei van roestvrij staal. Zoals een garde, een lepel of een vleestang. Dit zorgt voor krassen op de anti-aanbaklaag van de pan. Als je wilt dat jouw non-stick pannen langer meegaan, is het verstandig om gereedschap van siliconen of hout te gebruiken. Ook bij het opbergen van de pannenset is voorzichtigheid geboden. Stapel de pannen niet zomaar op elkaar. Gebruik theedoeken om krassen te voorkomen.

5. Een lege pan voorverwarmen op hoog vuur

Wees voorzichtig met het voorverwarmen van een non-stick pan op hoog vuur. De hoge temperatuur kan schade veroorzaken aan de coating van jouw anti-aanbak pannen set. De meeste pannen bereiken binnen enkele minuten zeer hoge temperaturen. Dat is bijvoorbeeld nodig als je voedsel wilt sauteren of vlees kort dicht wilt schroeien. 

Bij deze kooktechniek verwarm je de pan op hoog vuur mét een kleine hoeveelheid olie of boter. Daardoor voorkom je dat de binnenzijde van een non-stick pan beschadigd. Zorg er dus altijd voor dat er een beetje olie of vet in de pan zit als je deze wilt voorverwarmen. Verdeel dit gelijkmatig over de pan en voeg dan de ingrediënten toe. Zo blijft de coating én jouw non-stick pan in goede conditie en heb je er nog langer plezier van in de keuken. 

Op zoek naar een duurzame en betere Non-Stick pan? Wist je dat de CookingTotem gebruik maakt van PFAS-vrije en PFOA-vrije, 3 laagse Premium Marble Coating. Deze anti-aanbaklaag is dikker, duurzamer en gaat 2.5 keer langer mee dan traditionele anti-aanbak pannen.

Retour au blog